Koronás fők

Nos, most már kis hazánk is elvesztette a koronavírus-szüzességét, immár hivatalosan is van fertőzött, ráadásul már olyan is van, aki itthon fertőződött meg, és tudunk is róla. a magyar politikának egy nagy kérdése, hogy meg tud-e küzdeni a fertőzöttséggel, azonban ez nem csak egészségpolitikai kérdés, hanem több más oldalon is problémákat okozhat. Miután én magam nem vagyok orvos, ezért nem akarok belemenni abba, hogy milyen egy koronavírusos, de azt viszont megnézem, hogy állunk hozzá a vírushoz.

Röviden szólva: Nem valami rózsásan.

Bár a körülmények elvileg mást mutatnak, hiszen összeült az operatív törzs, napi szinten van sajtótájékoztató, és az is igaz, hogy elindult egy honlap, ami a hazai esetet mintázza. Bár ez utóbbi azért egy nagyon komoly bakit is összehozott, mert a kormány nem volt képes arra, hogy időben lefoglalja a szükséges domaint, így be kellett illeszteniük a gov-hu alá. Ez azért olyan hozzáállást mutat, hogy ráérünk vele, és nem számolt a piaci szereplők gyorsaságával sem.

De nézzük a valóságot: A hazai fertőzöttek nagy része jelenleg külföldi diák, akik fertőzött területeken jártak, vagy olyan ismerőssel találkoztak, akik potenciálisan kapcsolatba kerülhettek bárkivel, aki fertőzött lehet. És a legfontosabb dolog, hogy ez az, amiről tudunk. Mert valószínűleg a legtöbb hazai koronavírusos esetről nem is tudunk, ami magának a vírusnak a különlegessége. Hiszen a betegek nagy része bizony, különleges elbánás nélkül meg is gyógyul. Így simán lehet, hogy egy vidéki háziorvos által influenzának diagnosztizált megbetegedés valójában nem is teljesen az volt. És ugye, a fertőzés innen simán terjedhet.

Az operatív törzset valami miatt csak kormánypárti képviselők használhatják. ha ellenzéki a vezetés, az csak ne igazán beszéljen ilyenekről. Ezt propagálja többek között a Bayer-nevű főállású uszító, akit a kormány valaha lovagkereszttel tüntetett ki. 

A másik, hogy a külföldi diákok bizony, napi szinten használták a budapesti tömegközlekedést. Ami, ugye, szinte teljesen biztos, hiszen a hazaérkezés után a repülőtérről vagy taxival, vagy azzal lehet csak hazajönni, ott ugyanis még senki sem ragad. Így potenciálisan bárkit összefertőzhettek, akik velük ott egy légtérben tartózkodtak. A domino effektust végiggondolva, őszintén, hazajött 5 ember, 5 különböző irányba, ment, úgyhogy veszett fejsze nyele az egész. Ráadásul kiderült, hogy az első szerb fertőzött (akit gyorsan szerbeznek a sajtóban, pedig egy határon túli, pontosabban szabadkai magyar) a budapesti húgánál járt, akinek influenzaszerű tünetei voltak. Bár azt mondják, hogy lappangási időn kívül járt itthon, de ugye, simán előfordulhat, hogy ez csak egy szokásos kommunikációs blöff

Harmadik, hogy Kásler miniszter úr vagy nagyon hülye, vagy nagyon hülyének nézi az embereket. Előbbit nem hiszem, hiszen világhírű onkológus, aki azért mint orvos többet letett az asztalra, mint a legtöbb blog-olvasó. De az, hogy szemrebbenés nélkül azt mondja, hogy azért nem lehetett tudni, hogy tanul az iráni diák, az nettó hazugság. Mégpedig azért, mert Magyarország vízumkényszert alkalmaz Iránnal szemben, és ha valaki onnan tanulóvízumot igényel, annak be kell mutatnia, hogy mégis hova akar jönni tanulni. Ezután az ottani nagykövetség kiállítja a vízumot, és az adatokat rögzíti a rendszerben. Szóval, vagy a rendszer nem működik, ami elég komoly biztonsági kérdéseket vet fel, vagy csak a miniszter nézi totál hülyének a választópolgárt. Ami azért szomorú, mert ebből látni, hogy egy képzett, jó nevű orvos is le tud süllyedni arra a szintre, ami a szánalmast sem igazán éri el.

Az, hogy a teszt nem elérhető nyilvánosan, csak azokat tesztelik, akiket potenciális fertőzöttnek tekintenek, az pedig a legnagyobb marhaság. Budapesten 2millió ember él. Ha csak egy véletlenül elkapta egy átutazótól, akkor kuka az egész rendszer hozzáállása. Vagyis inkább csődje, mert ez a pontosabb megfogalmazás.

Képtalálatok a következőre: koronavírus

A koronavírus. Csak hogy találkozz vele. Fotó: Népszava

Mégis, most akkor kell-e pánikolni?

Nem igazán. Ez egy vírus, amiből kismillió ezer fajta van, és ez csak egy a sok rendkívül agresszív kórokozó közül. A hazai betegek közül az influenza sokkal nagyobb áldozati számmal jelentkezik, mégis, tegye fel a kezét, aki beoltatta magát influenza ellen az idén? Ha nagy lenne az átoltottság, akkor nem olvashatnád, hogy állnak az ingyenesen beadható oltások is. Legyünk racionálisak, ha az influenzával, ami maga sokkal veszélyesebb tud lenni, nem foglalkozunk, akkor most miért hergeljük magunkat egy másik vírus miatt? Az egész úgy tűnik, hogy nem több, mint egy morális pánik, aminek egy, nem sok haszna van, kettő, másodsorban pedig tök fölösleges ebben a helyzetben.

Mit tehetsz ellene? 

Moss kezet, baszki. Mocskosul groteszk, de az emberek nagy része nem szokott napi szinten kezet mosni, nem hogy a zsebben hordja a kézfertőtlenítőt. Úgyhogy ne legyünk álszentek, kicsit higiénikusabb élettel nagyon kevés az esély arra, hogy elkapd a vírust. Esély persze mindig van, de a lottó is ilyen, arra is mindig van esély. 

Milyen következményei lehetnek?

Ugye a nyitott határok mellett nagyon nehéz arra gondolni, hogy ezt egy európai országban izolálni lehet. A legnagyobb baj igazából maga a pánikhangulat, amit gyakran az eltúlzott piaci reakciók is okozhatnak. Az az egy biztos, hogy maga a vírus azért terjedt el, mert egy autoriter rezsim (Kína) inkább azon dolgozott, hogy elhallgassa a létezését, minthogy az, hogy megakadályozza az elterjedését. Úgyhogy, ha esetleg valaha te elkapod ezt a vírust, akkor abba gondolj bele, hogy a diktátorok, mint Kína, vagy az autoriter hatalmak, mint a hazai klérus, hozzáállása a valósághoz bizony okozhatja azt, hogy nagy gondok indulnak el a világban.

Összegezve: Ne félj, moss kezet, tanítsd meg gyermekeid is arra, hogy a kézmosás nem vicc. Semmelweisnek se hittek akkoriban, és végül kiderült, hogy bizony rohadtul igaza van.