Helló, diákok!

Újabb pontra érkezett a koronavírus elleni harc, mégpedig függetlenül a járvány terjedésétől. Az idő az, ami sürgeti a dolgokat, ugyanis érettségi lesz, és erről ugye, szabályozás kellene, hogy hogyan és miként lesz lebonyolítva a rendkívüli érettségi. Mondhatnánk azt is, hogy ez egy szükséges rossz, de a szükséges rossz dolgokat is lehet jó döntésekkel kezelni.

Na, ezt nekünk újra nem sikerült abszolválni.

De hogy értsük az egészet, kicsit mélyedjünk bele a dolgokba, mert ez egyáltalán nem felszínes, hanem nagyon is szakmai:

- Az érettségi itthon kétszintű, és egyben felvételi. Ez azt jelenti, hogy érettségizhetsz középszinten (alapszint nincs) és emelt szinten. Az egyetemek általában egy emeltet szoktak kérni, és ezzel szoktak a diákok továbbtanulni. 5 kötelező érettségi van, magyar-matek-töri és egy választott nyelv és egy választott tárgy. Alapesetben az érettségire JELENTKEZNI kell. Nem jár alapból, ha nem jelentkezel, akkor nem mehetsz érettségizni. Általában az egész iskola érettségizik, erre nagyon figyelnek a szaktanárok, ma az érettségi letétele egyáltalán nem nagy ördöngösség, különleges képességek biztos, hogy nem kellenek hozzá.

De ha nem érettségizel, akkor bizony hátrányból indulsz, hiába tanultál 4 évet a gimiben.

Ez azt jelenti, hogy ha elvégzed a gimnáziumot, ami csak érettségit ad, de szakmát nem, akkor nagyot szívtál. Azért, mert az érettségi egy feltétele a középfokú végzettségnek, és bár sokat nem ér, azért ha nincs, az dupla szívás. Aki tehát nem akar idén továbbtanulni, az nem fog középfokú végzettséget szerezni. Köszönheted a szakértő kormánynak.

A másik ilyen őrültség, amit sikerült behozni, az az írásbeli érettségi megtartása, a szóbeli eltörlése. Bomba ötlet. Ugye, a diákok nem járnak egy hónapja iskolába, és ez az érettségire való felkészülést nagyban hátráltatja. Az érettségi feladatokat pedig évekkel előre megírták, és minden évben sorsolással döntik el, hogy melyiket kapja a végzős diák. Nos, így előfordulhat, hogy van olyan iskola, ahol egy esetleges lemaradás miatt konkrét érettségi anyagot nem vettek emiatt. Ez dupla szívás, hiszen ha jóképességű diák vagy, akkor azért fogsz szívni, mert nem engedtek szóban bizonyítani.

Az írásbelin 10 diák lehet egy teremben, alapesetben tárgyanként 3 órát (emelt szinten 4). Remek gondolat, olyan, mintha Petri-csészében néznénk, hogy terjednek a baktériumok. A kormány szerint ez a biztonságos. Pedig a szóbeli lenne az, mert:

- A szóbelit meg lehet oldani úgy, hogy egy teremben 2 ember legyen. A vizsgázó és egy felügyelőtanár. A többiek webkamerán keresztül, egy másik teremtől tudnák a vizsgát követni.

- A szóbeli, ellentétben az írásbelivel, az aktuális tudást fogja mérni. Nincs az, hogy éppen egy TóthÁrpád- féle lila dalra kelő nyakkendő miatt hasalsz el, mert ha látja a tanár, hogy nem tudod, akkor levon egy jegyet és kérdez mást. Ha a feladatlapon hagyod üresen, akkor az 0 pont. Hiába tudsz minden mást, 0.

- A szóbelit több napra lehet elhúzni, tehát az a veszély sincs, hogy tömeges érintkezések lennének. Az írásbeli egy napon lesz, tehát tuti, hogy egy légtérbe lesznek az érettségizők, ha tovább nem, a várakozás ideje alatt biztosan. 

- A szóbelin a tanárok kérdeznek. Ők tudják, hogy mi van leadva, és az az esélyed megvan, hogy segíteni fognak abban, hogy olyat ne húzz, ami esetleg kimaradt. 

A felvételinél két fajta pontszámítás lehetséges, ezek közül az egyik az, hogy az évvégi jegyeket nézik, a másik hogy az érettségi százalékát. Mondani se kell, hogy az érettségi százalékát könnyebb abszolválni, így viszont ezt az utat is ezerszer nehezebbé tették.

Érettségi: zajlanak a matematika írásbelik | Híradó

Ilyen tömörülés csak a terem megnyitásáig lesz. Fotó: hirado.hu

Szóval, úgy állunk, hogy lesz érettségi, lesz írásbeli, és ezzel jól odavágnak a diákoknak. Nagyon érdekes lesz a lebonyolítás, testnevelésből szóbeli lesz, és szóban gond nélkül leúszok 3ezer métert, azonban elég nevetséges hogy gyakorlati lehetőség nincs egy ilyen tárgyból.

Eltörölték pluszban az előrehozott érettségiket. Úgy gondolom, hogy a kormányzat alapvetően egyik legnagyobb bűne volt, hogy eltörölte a korlátlan előrehozott érettségi lehetőségét a múltban. E sorok szerzője 3x érettségizett előrehozottan, amikor lehetősége volt rá, de ma a törvény erre nem ad lehetőséget, hiába engednék meg a képességeim. Csak nyelvből és informatikából maradt erre esély, de ezek így törlődtek, és ez azzal jár, hogy az eddigi készülés repült a kukába. Arról nem is beszélve, hogy így 4 helyett 5 tárgyra kell készülni az utolsó évben, ami azért, egyáltalán nem mindegy. A könnyebb megértésért, kb olyan, mintha kapnál egy 25%-os fizetéscsökkentést. Én nekem anno csak 3 tárgyra kellett, ez ma gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Úgyhogy, így állunk, járvány ideje alatt inkább gyűlünk és írunk, ahelyett, hogy elszeparálódnánk, és beszélnénk. De ez biztos része a tökéletes járványkezelésnek. Biztos része volt, hogy Orbán Viktor az instagramon hirdette ezt ki. Trendi dolog, de kár, hogy senkinek se használ vele.

Inkább nem minősíteném.