Deák-téri "bulizás"

A hazai főváros egyik legikonikusabb tere nagyon szomorú eseményeknek volt szemtanúja a múlt hétvégén. Két fiatalt késelt halálra másik kettő, akik valószínűleg drog és alkohol befolyása alatt álltak. Egyáltalán nem normális az eset, hogy a város szívében ilyen megtörténhet. Azonban sajnos várható volt, hogy egy ilyen tragédia be fog következni, ez benne volt régen a levegőben.

Mi is a Deák-tér?

Talán a vidéki olvasó is tudja, hogy ez a belváros, itt van a legnagyobb közlekedési csomópontok egyike, és innen indul a "bulinegyed". Az, amelynek a megregulázásáért évek óta komoly harcot vív a VII. kerület lakossága az önkormányzattal, ami csak így, a polgármester leváltásával adta be a derekát, hogy érvényt szerezzen annak a rendeletnek, ami amúgy 2012 óta létezik.

Sajnos a tér három kerület találkozásánál fekszik (V., VI., VII.), ezért egy fecske nem fog nyarat csinálni, viszont az, hogy elindul valami, ami ide is szabályokat hoz, az nagyon dicséretes és örvendetes.

A bulinegyedre nem vonatkoztak szabályok?

De, csak éppen senki se tartotta be őket. Gyakorlatilag a bulinegyed egy állam az államban, ahol elég sok csókosnak van elég jól jövedelmező biznisze. Lehet példát nézni, a Gozsdu udvarban gyakorlatilag nem lépnek be a rendőrök, és az ott elkövetett bűncselekmények ezért ki se lesznek vizsgálva. Több alkalommal is előfordult, hogy a biztonsági őr vert meg úgy valakit, hogy utána kórházi ellátásra szorult, vagy éppen önhatalmúlag eldönthette, hogy te egyáltalán beléphetsz-e a területre. Lényegtelen, hogy fizikai, vagy verbális erőszakot alkalmaztak, ezek jogkövetkezmények nélkül maradtak

De ha ilyen a bulinegyed, miért nem zárták eddig be?

Azért, mert itt óriási pénzek mozognak, és leginkább személyes érintettésgek vannak. Plusz, a külföldi turisták nagy része is ezt a helyet keresi fel először, és így a turizmusban játszott szerepe se elhanyagolható. Az biztos, hogy itt koncentrálódik a legtöbb hiéna, és a legtöbb drog is a városban, ez pedig így nem mehet tovább. Én se, és senki sincs a teljes bezárás pártján, de az egyértelmű, hogy szigorú szabályozás nélkül a rendszer fenntarthatatlan. 

Miért van politikai hulláma ennek a gyilkosságnak?

Azért, mert az elkövetőek valószínűleg roma származásúak, és erre a hazai fajtiszták azonnal ráugrottak és mindenfajta ócsárlással estek neki a társadalomban kisebbségben lévőknek, válogatás nélkül. Ezek a fajtiszta urak tüntetést szerveztek a Deák tértől nem messze levő Országos Roma Önkormányzat elé (mintha nekik olyan istentelenül sok közük lenne egy késeléshez, btw), és úgy gondolták, hogy a legjobb, ha telekürtölik ezzel az egész sajtót, amihez az elvbarátaiktól minden támogatást megkaptak

A rendőrség betiltotta a tüntetést, akkor hogy lehet, hogy mégis megtartották?

A legutóbbi bejegyzésemben is írtam, hogy a rendőrök példás szigorral lépnek fel a szabálysértőkkel szemben, de sajnos a "NE A HATÓSÁGGAL SZÓRAKOZZÁ'!" felkiáltást csak szabálysértő bicikliző hölgyek felé alkalmazzák, mert ők se látnak tisztán, főleg akkor, amikor nyilvánvaló dolgok zajlanak. Itt most kb 100 marcona alak szórakozott a hatósággal, akik ugyan nagy erőkkel voltak jelen, de természetesen egyiküket se verték helyben bilincsbe, pedig biztos, hogy a börtönben lett volna erre fogadókészség.

De ha az állami szervek ilyenkor tétlenek, a közjogi méltóságok miért nem szólalnak fel ellenük?

Azért, mert a miniszterelnök elvben egyetért velük, hiszen Gyöngyöspata óta ekézi kimondatlanul a cigányságot ( bár Miskolcon is rasszistáskodott egyet a választások előtt), a köztársasági elnöknek pedig sokkal fontosabb volt belerúgni a saját állampolgáraiba (aláírta például a nyíltan diszkriminatív rendelkezést a nemváltoztatás tiltásáról), minthogy felszólalni az ellen, hogy egy párt rasszista felhanggal tüntetést szervez a belvárosba, és ráadásul jogszabályt is sértenek vele. De ne aggódj, nyugodt szívvel fel fogják venni jövő hónap 5.-én is a fizetésüket. Ami egy kicsit (de csak pár nullával!) nagyobb a tiednél.