Jogállamkodunk

A hazai parlamentben tegnap nagy vita volt arról hogy megszavazzák e azt a kritériumot miszerint az EU s hitel nem köthető jogállamisági feltételekhez. Ugye a magyar Parlament megszavazta ezt,de ez egyáltalán nem ennyire egyszerű mint amennyire első ránézésre tűnik. És ezt a parlament is pontosan tudja.

Ugye a szavazás az Európai Uniós hitelről szól amit a koronavírus hatásainak a mérséklésére venne föl a közösség. Ez azt jelenti, hogy kb 750 milliárd eurós hitelt venne fel az EU, de ehhez kell a tagállamok hozzájárulása is. Ez a hitel amúgy Soros György írásaiban is központi szerepet játszik, ami ellen éppen remekül konzultál a kormány, de ezt persze ki sem hajlandóak ejteni a szájukon. Nem az a baj, hogy hazudnak, mert kormányon eddig mindenki ezt tette, hanem az, hogy gyorsan lenyomozható adatokkal teszik ezt.

A legnagyobb hiszti az a jogállamisággal kapcsolatos, ugyanis a kormány nem szeretné, hogy az ebből a pénzből ide jutható összeget a jogállamiság feltételeihez kötnék. Az indok hivatalosan az, hogy a jogállamiságnak nincsen szerintük általánosan elfogadott kritériumai, így elvileg Brüsszel(!) eldönthetné, hogy akar-e a szegény magyaroknak hitelt adni. Nos, ez természetesen újabb hazugság.

A jogállamiság ugyanis mindig demokratikus alapokon nyugszik. Ha már jogállamiságtól fél a kormánypárt, akkor talán ott van a kutya elásva, hogy bizony, hazánk egyáltalán nem jogállam. Ha belegondolunk az Elios-ügybe, akkor talán van is ebben valami. 

Tehát, a demokratikus rendszere a hatalmi ágak elválasztása egymástól. Ugye, ez a törvénykezés-végrehajtás-bírói hatalom totál elválasztása úgy, hogy ezek ne nagyon csorbítsák egymást. Ugye, Polt Péter, aki 1993-ban Fidesz-tag volt, ezzel a múlttal egyszemélyben csúfolja meg a kritériumokat, tekintve, hogy a végrehajtó hatalomban lévő párt neve is Fidesz, így pedig van áthallás, elég nagy.

Ezek a kritériumok amúgy kevésbé újak, a gimnazisták is tanulják a felvilágosodás korából, tehát cirka 250 éve velünk élnek, ezért nehezen lehet őket definiálatlannak tekinteni.

Nos, pedig mi most megszavaztuk ezt így az EU, de a másik fontos dologról újra nincs egy szó se. Az pedig az, hogy az uniós jog bizony felülírja a tagállami jogot. A szituáció így olyan, mintha én közölném, hogy ahol élek, az ideiglenesen független terület az országtól. Ugye ezt természetesen az államnak nem kell fenyegetésnek tekintenie, tekintve, hogy szuverenitással bír a terület fölött. Viszont az EU-s jogokkal kapcsolatban ezekről lemondott a csatlakozás pillanatában, így azt jelenti, hogy ez a szavazás egy színház volt, egy vicc, hiszen ha az EU dönt hogy felvesz egy hitelt, és ezt jogilag így és úgy fogja kiadni, akkor ez ellen a hazai parlament nem szólalhat fel. Nos, az más döntés, hogy a hazai szavazatokra is szükség lesz az elfogadásra, de kétlem, hogy az egész európai mentőcsomagot bedőltené OV egy szavazáson. Ha tévedek, akkor utána a következő költségvetésben valószínűleg egy forintot se kapnánk, hiszen ez az egész uniós gazdaságra alapvető csapást jelentene. 

A hitel felvétele mellett nagy meccs megy, hogy a közös költségvetésben szereplő kohéziós támogatások alapja legyen-e a jogállamiság. Ebben is nagy harc van, hiszen a nettó befizetők egyértelműen szeretnék tudni, hogy ez  a pénz hova folyik. Ha nem is sikerül jogállamisági keretekhez kötni, akkor azt tudom elképzelni, hogy nemzetközi szinten osztanák el azokat, amit itthon jelenleg a támogató szerv tesz. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzéseket az EU-s pénzekre nem hazai, hanem nemzetközi bírálók ítélnék oda. Biztos vagyok abban, hogy a kormányfőnek politikai vereség, ha beismeri a jogállamisági kritériumokhoz való kötést Áderral, Polttal, és Domokossal egy fedélzeten, de az is biztos, hogy a németek és a franciák se szeretnék fejőstehénné nyilvánítani magukat.

És, ha beletesszük egy mérlegbe Magyarországot, a másikba pedig Francia- és Németországot, akkor pénzügyileg látható, hogy kinek a szava fog dönteni.

Az egyszerű kötelezettség lenne az Európai Ügyészséghez való csatlakozás. Az a baj, hogy Kövesi ügyésznő otthon edződött a legkorruptabb európai országban, és csukta le a fél parlamentet, miniszterelnököstül, így alig tudták leváltani. Ilyen hatásfokkal cséphadaróként söpörne végig rajtunk, és kattana a bilincs pár kézen.