Járványtagadás

Ha szétnézünk egy kicsit a nagyvilágban, de akár itthon is, azt lehet látni, hogy az emberek egyre felelőtlenebbül viselkednek járványügyileg. Ebből nem csak az következik, hogy a társadalom egy része nem igazán érti, hogy miért veszélyes a járvány, hanem az is, hogy sajnos, problémát jelent a járványveszélynek a kommunikációja is. És ez nem csak a külföldre igaz!

Alapvetően a járvány kézben tartása mindenkinek az érdeke. Neked is, nekem is, a kormánynak is, mindenkinek. Előrebocsájtom, hogy én nem vagyok orvos, ezért nem tudok pontos leírást adni arról, hogy is terjed a vírus, és miért is öl, viszont nem esik nehezemre utánanézni.

A legfontosabb: 

HORDJ MASZKOT!

Ugye, a járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eleme, hogy maszkot kellene hordani. Ennek nem az az oka, hogy téged megvédjen, mert arra nem igazán képes (de még mindig sokkal jobban véd a semminél), hanem az, hogyha tünetmentesen hordozó vagy, akkor te ne add tovább akkora eséllyel.

Ez olyan mint a lottó, csak fordítva. Ha igazán balszerencséd van, akkor fogod csak továbbadni.

Rengetegen tiltakoznak a vírus ellen, hogy bizony ez nem létezik, eddig is velünk élt, satöbbi. Lehetséges, hogy eddig is velünk volt, hiszen több nagyváros szennyvizében kimutatták, viszont a hatásai miatt ez egy kicsivel más, mint egy egyszerű megfázás. Ugyanis, ha a vírus a tüdődbe jut, akkor ott hegeket csinál a hörgőcskéken, ami arra való, hogy az oxigént felvegye, ergó, hogy élj. A hegek pedig, ahogy te is tudod, varasodnak, és ha ez a tüdődben történik, akkor bizony az oxigénnek nem nagyon lesz helye felszívódni, ergo meg fogsz fulladni. Ez ellen még nem nagyon van orvosság, és ezért könyörögnek a szakemberek, hogy minden erővel dolgozz azon, hogy megelőzd a bajt. Sokan posztolgatnak, hogy nem kapnak levegőt a maszktól, és amúgy is a szálak között simán elfér egy koronavírus. Ja persze, de abba egyik se gondol bele, hogy az oxigénmolekula sokkal kisebb a vírusnál. Ha a vírus átfér, akkor a levegő is.

A másik nagyon egyszerű dolog a maszk mellett, hogy Te lennél a legjobban felháborodva, hogyha a kórházban a doki maszk nélkül állna neki a műtétednek. Bezzeg, orvosaink hősiesen viselik a maszkot a mindennapokban is, függetlenül attól, hogy van-e járvány, és egy se halt eddig bele. Ha egy orvosnak ez megy, és nincs baja tőle, akkor neked is menni fog. Ha nem teszed fel, akkor szimplán semmibe veszed az orvosok munkáját. 

A járványhatás a kommunikációban is rosszul jelentkezik. Az, hogy a tisztifőorvost politikailag felhasználták, azzal kapufát lőttek, mert csökkent a járványtól való félelem, és így többen úgy gondolják, hogy fölösleges maszkot hordani. Sajnos közte vannak a bátor embereink is, kormánypárti politikusokon alig látni maszkot. Ez viszont hatalmas baj, hiszen így a rájuk szavazó réteg is azt látja, hogy nem kell hordani. Pedig kellene, és nekik kellene a felelősségből példát mutatni. Viszont, ahogy tudjuk, ez sose volt az erősségük.