Beoltva vagy leoltva?

 

Új fejezet köszöntött be a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, mégpedig eljutottunk oda, hogy immár hazánkban is oltanak, és ezzel elkezdődött a betegség visszaszorítása ami ugyan nem fog egyik napról a másikra menni, de talán sikerrel járunk. Viszont felmerültek komoly kérdések is az üggyel kapcsolatban.

Összefoglalhatnám, hogy a magyar Karikó Katalin szabadalmából gyártott vakcina megérkezett, és bár -70 fokon, de megkezdték az oltását. Tudjuk róla, hogy az oltás kétrészes, és a második beadásától tekintve kb 1 hónap, mire kialakul az a védettség, ami után nyugodtan fel lehet lélegezni.

Az oltás bevezetéséhez azonban számos kérdés és megállapítás jelent meg, amik közül néhánnyal érdemes is foglalkozni, mert nem csak közegészségügyi, hanem társadalmi hatásai is vannak.

1. Én nem oltatom be magam. 

Röviden fogalmazok. Azért nem oltatod be magad, mert egy hülye vagy. Finoman fogalmaztam. Az egy apró dolog, hogy mit gondolsz a világról, hiszen te is tudod, hogy a világ sajnos nem mindig úgy működik, ahogy szeretnénk, hogy tegye. Lehetsz vírusszkeptikus is (akkor még nagyobb hülye vagy), vagy egyszerűen közölheted, hogy te egészséges vagy. Ez is igaz, azonban ez nem garantálható egy biztonságos oltás nélkül. 

A legnagyobb baj a "nem oltatom be magam" hozzáállással az, hogy közvetlenül sérti a magyar állam érdekeit. Egy Covidos beteg ellátása (függetlenül attól, hogy életben marad-e) a kórházban napi 1-200e forintnál indul (munkaerő, lélegeztetés, rehabilitáció, vizsgálatok, gyógyszerek, fertőtlenítés és akkor nem is említettem a legkisebb részt kitevő élelmezést). Ezt ugye, hogyha mondjuk 5-6 napig fizetnie kell, akkor elég rendesen a zsebbe kell nyúlni, amit hidd el, hogy nem fedez a társadalombiztosításod, így az egészségügynek ezt a részét további pluszforrássokkal kell az állambácsinak megfinanszírozni. Arról ne is beszéljünk, hogyha mondjuk a remek hozzáállásoddal megfertőzöl kb 40 embert, amiből 4 kórházba kerül, akkor szép kis kárt okoztál az állami kasszának. Akkor pedig, ha tényleg beleszámolod, hogy gócpontot hoztál létre, ahol lockdown kell, akkor ott a bevételkiesés és minden egyéb nyalánkság az államnak fog fájni.

Ami ezt, teljesen logikusan nem is kell, hogy eltűrje. 

Elképzelhetőnek tartom, hogy az oltást megtagadóknak havi szinten kell egy plusz biztosítást fizetni (napi 5ezer forint körül), illetve hogy bármely állami intézménybe megtiltják a belépést, és erre ugyanúgy feljogosítanak majd más vállalatokat (bolt, egészségügy, stb). Mert bár ugye demokrácia van, de nem kell, hogy az állam eltűrje azt hogy a hülyeségeddel veszélyeztesd az állampolgárait, és ahogy az autónál is fizetsz felelősségbiztosítást, itt is simán bevezethetik. Egyszóval, jogod van hülyének lenni, de az államnak is joga van, hogy ezt ne tűrje el.

2. Pár hónapig véd az oltás.

Ez pl. simán igaz is lehet. Akkor viszont évente kapsz két oltást, és nagy dolog, ki van pipálva az egész. Biztos lehetsz benne, hogy bírni fogod, hiszen ma az újszülött csecsemők egy év alatt kapnak vagy tízet, és nagy részükből bizony felnőtt lesz. Olyan felnőtt, aki nem lesz se torokgyíkos, se rubeolás, se kolerás. Úgyhogy ne gyerekeskedj, ma lehet, hogy az oltás által adott védettség időben még limitált lesz, azonban ez úgyis gyorsan ki fog derülni, és ha valóban így lesz, azt a tudomány korrigálni is fogja. 

3. Az oltással bionikus chipeket ültetnek belénk.

Persze, és ettől válsz majd Soros katonájává, megdöntöd a szabadkőművességet, és irányított biorobotként fogod tengetni üres és tartalmatlan életedet. Aha. 

Ha így gondolod, akkor az már a kisebbik gond, hogy bolond vagy (mert ez a te bajod), de ha terjeszted a hülyeséged, akkor megint csak a társadalommal fogsz kicseszni.

De ha egy pillanatig eljátszok a gondolataiddal: A "nanochipek", amikkel távolról tudnak vezérelni téged, azok ahhoz, hogy működjenek, az alábbi feltételeknek kellene, hogy teljesüljenek:

- tudni kéne, hogy működik pontosan az agy. Ma ezt nem tudjuk

- Ha csak úgy úszkálna benned egy chip, akkor az egy idő után eldugulna, majd jönne a stroke, és az agyvérzés. Hidd el, ha nem hal meg chipek által okozott agyvérzéstől vagy embóliától senki, akkor az azért van, mert nincs senkiben se chip.

- Ha belegondolsz, hogy egy ilyennek mégis csak nagy energiaigénye van, hiszen vezérelnie kellene a habtested, akkor gyorsan rájössz, hogy valójában egy nanométeren rejtettek el egy atomreaktort benned. Amire, ismerd el, elég kicsi az esély.

4. Ilyen rövid idő alatt nem lehet biztonságos oltást kifejleszteni.

Nos, ha belegondolsz, hogy a 80-90'es években, ami 1-2 év alatt viszonylag jól ment, az ma egyáltalán nem tart egy évig. Nézd meg, hogy 1949-ben tudtak először poliovírust szaporítani, és 54-ben jött ki rá az első vakcina. Nos, ez kb 70 éve történt. Akkor, amikor még színes tévé alig volt. Azóta 1990-ig szintén rengeteget fejlődött a technika, ma pedig gyakorlatilag nincs semmi a 90'-es évekből a kotyogós kávéfőzőn kívül, ami tartja a versenyt a napjaink innovációival. Az orvostudomány ugyanígy működik, attól, hogy te nem élsz benne, még hidd el, így van. Régebben, ha műteni kellett, akkor bizony felvágtak, míg ma már létezik a kulcslyuksebészet, ami azt jelenti, hogy egy egyforintos méretű lyukon keresztül intézik a rákot, a vesekövet, és mindent, amit csak lehet. 

 

Úgyhogy csak nyugodjál meg, és ne stresszelj azon, hogy baj van az oltással. Ha elromlik a gázkazánod, és jön a szerelő, és ezt meg ezt kell csinálnia, akkor te se szólsz bele. Ilyen dolog ez az orvostudomány is, hogyha a világ orvostársadalma ezt szajkózza, akkor kénytelen leszel elhinni nekik. Hiszen az oltás a világ talán legnagyszerűbb dolga, ha nem lenne, akkor bizony ma se élnénk 70 évekig, hanem 30-40körül vinne minket, ami csak tudna. Nem ok nélkül volt ez a Jenner gyerek egy zseni a maga módján, amikor is a fekete himlő ellen kifejlesztett "módszere", azaz oltása olyan hatékonnyá vált, hogy gyakorlatilag 150 éven belül a világ legrettegettebb betegségét pusztította ki, mégpedig tudományos alapokon. Vagy nézhetjük Pasteurt is, aki a veszettséget tette legyőzhetővé, köszönhetően az általa kifejlesztett oltásnak.

Úgyhogy ne foss, ha azt mondják, hogy oltasd be magad, akkor oltasd is be. Ha ezek után is ellene vagy, akkor vigasztald azzal magad, hogy ez legalább ingyé' lesz.