Konzultáljunk egyet a Fudanról!

Rengeteg helyen lehet olvasni, hogy most az a terv, hogy itthonra építenénk egy olyan egyetemet, ami a világ legjobbjai között van, és ez mennyire szuper is lenne Magyarországnak. Én is említettem már pár bejegyzésben, de nézzük meg, teljesen elfogulatlanul, hogy vajon tényleg jó lenne-e az országnak a Fudan egyetem.

Kezdjük az elején: A Fudan Egyetem a világ 100 legjobb egyeteme között van papíron, de a valóság szerint is ott van a legjobb 300 között. E a hirtelen nagynak tűnő különbség annak köszönhető, hogy az egyetemek rangsora annyira sűrű már arrafelé, hogy igazán pici eltérések vannak, és az adatok eseteges torzulása eredményezheti azt, hogy ekkora az ugrás két pozíció között.

Első olvasatban elég jónak is hangzik, ezért akár kapásból rávághatnánk, hogy egy ilyen kell ide, hiszen a hazai fiataloknak, hogyha helyben ilyen képzést tudnánk nyújtani, akkor az óriási versenyképességi előnyt jelentene.

Budapest ugyanis nem áll jól. Nevezhetjük jónak, rossznak a helyzetet, az az igazság, hogy az EU NUTS-2-es alapján nézett fejlettségi szintje szerint az EU-átlagnál ugyan kicsit fejlettebbnek számít, de óriási pofont kap például Pozsonytól, ami erősen elhúzott. A régióban található még Bécs, amivel szintén nem említhető egy lapon, és a lengyel Krakkó, a cseh Prága, ahol az oktatás színvonala sokkal magasabb, mint itthon. Ennek köszönhetően a szürkeállomány-elszívó hatás is óriási, és hiába számít Budapest még mindig fontos szereplőnek, a súlya emiatt fokozatosan csökken. Ezt a veszélyt felismerve jó döntésnek tűnik az, hogy a világ egyik legjobb egyetemét idehoznák, ami változást hozhat be ezekben a folyamatokban.

Fudan-pro:

  • Budapest egy diákváros. Magyarország vízfejűségéből adódóan itt a legnagyobb a diákság aránya, ide összpontosul a legtöbb befektetés, teljesen logikus lenne az, hogy felépítse a kampuszát a világ egyik legjobb egyeteme. 
  • A Fudan nemzetközi projekteket tudna hozni az országba. Tény és való ugyanis, hogy az előkelő pozícióval olyna szellemi és anyagi tőke áramlana be az országba, ami hosszú távon bizonyosan fejlődést tudna előirányozni. Az ugyanis egyértelmű, hogy a Fudan nem csak tanítani jönne, hanem kutatni is, ehhez jön az összes konferencia, szakmai rendezvény, világhírű tudósok, és miegymás. Ez biztos, hogy nem ártana az országnak.
  • A Fudan erősítené a keleti kapcsolatokat is. Már most is kimondható, hogy elég jó a viszonyunk Kínával (az, hogy ez pozitív-e, más kérdés), és egy ilyen projekt nem csak tudományos előrelépést jelentene a két ország kapcsolatában, hanem államközi oldalon is jelentős előrelépés történne.
  • A Fudan idehozna nemzetközi fiatalokat. Ebben ugyan most sem állunk rosszul, viszont azt is jelentené, hogy még jobban állhatnánk, hiszen a nemzetközi tudományos élet egy óriási verseny, aminek ide csak a második fővonala ér el. Az első megjelenése pedig óriási innovációt jelentene.

Telex: Nem úgy néz ki, hogy a Fudan a Diákváros sarkába szorulna, épp  ellenkezőleg

A Fudan által a diákvárosból leszakított terület a jelenlegi tervek szerint. Fotó: telex

Fudan-kontra:

  • A legnagyobb baj a Fudan egyetemmel az, ahogy az egész helyzetet kezelik. Az, hogy két éve eldöntötték, hogy megépül, és közben ment a színjáték róla, olyan hihetetlen mértékben csorbította a projekt legitimitását, hogy egyáltalán nem lennék meglepve, hogyha maga az egyetem hátrálna ki a projektből.
  • Ez azonban kevésbé lehetséges forgatókönyv, tekintve, hogy az egyetem maximálisan követi a kínai kommunista párt óhaját. És ezzel el is érkeztünk egy újabb gondhoz, ami már nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ugyanis, a nemzetközi helyzet jelenleg úgy néz ki, hogy hazánk és Kína (amit gyakorlatilag 100%-ban a Kínai Kommunista Pát vezet) totálisan ellentétes oldalonm állnak. Mivel mi egy nagy nyugati szövetségi rendszer részei vagyunk, ezért Kína biztosan nem hagy ki egy olyan ziccert, hogy kiszolgáltatottá tegye annak a rendszernek az egyik tagját. Azaz minket.
  • A Fudan mellett másik gond az időbeni elhelyezkedés. Nézhetjük ugyanis azt, hogy a CEU elüldözése pár évvel ezelőtt történt meg, és hogy-hogynem, a CEU a rangsorban előrébb áll a Fudannál. Ezzel pedig kitörölték azt a pontot, hogy szigorúan szakmai az oka annak, hogy idehívják a Fudant.
  • Ugyan olyan gond a Fudannal az is, hogy egyáltalán nem fog könnyíteni a hazai hallgatókat érő viszonyokon, és óriási lufiként jelenik majd meg a felsőoktatásban is. A tandíj első blikkre 3 millió körül kezdődik egy félévre, tehát ha nem bukik meg a hallgató, és nem történik semmi nagyobb probléma, akkor 18 millió forint kicsengetése után kaphat egy szép Fudanos diplomát. Ettől viszont itthon egyáltalán nem fog jobban keresni. 
  • A másik az, hogy jelenleg a Fudant a Diákváros helyére fog felépülni. Ez egyrészt végtelenül proli dolog, ahogy fentebb is írtam, de a másik, hogy ezzel megakadályozzák a kollégiumi helyek feltöltését. Jelenleg ugyanis kb négyszeres túljelentkezés van egy kollégiumi férőhelyre, ami azt jelenti, hogy körülbelül háromszor annyi kollégiumot kellene építeni, mint amennyi jelenleg is van. És nem is keveset találsz a városban. Erre a rozsdaövezet tökéletesen alkalmas lenne, de ezt most megtorpedózza a Fudan egyetem oda tervezett kampusza.
  • Ahogy a diákok rovására is megy, úgy a hazai egyetemek sem fognak repesni az örömtől. Gazdaságilag ugyanis egy nehézsúlyú versenyző fog érkezni, körülbelül hatszoros fizetést fog kínálni a jelenlegi hazai bérekhez képest. Ez egyéni szinten ugyan érthető, hogy vonzó, de ami eltűnik a hazai szféráról, az onnantól kezdve nehezen lesz pótolható. Emiatt pedig nem várható, hogy növekedni fog az oktatás színvonala a Fudan egyetem megépülése után.

zárszó:

Én magam jelenleg nem hiszem, hogy a jelenlegi állapotában meg fog épülni a Fudan. Ugyan politikailag lehet izmozni vele, de még mindig több érv szól ellene, mint mellette. Ez pedig végső soron nagy kockázatot rejt magában, ezért úgy gondolom, hogy nem lenne szabad egy politikai oldalnak sem felvállalnia ezt a kockázatot. A választás során is téma lesz, hiszen az egyik oldal már felvállalta, hogy győzelme esetén nem épül meg a beruházás, és azt nem lehet kijelenteni, hogy ez az oldal veszíteni fog. Amennyiben ezzel számolnak, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb döntésnek bizonyul majd a tervek változatlanul való meghagyása.