Indikátorok, avagy honnan tudhatjuk, hogy baj van

Bár szép lassan lecsengett az EP-választási mizéria, és minden visszatért a régi kerékvágásba, a sors tett arról, hogy újra és újra rádöbbenjünk arra, hogy kishazánkban a dolgok még mindig nem mennek úgy, ahogy kellene. Vagyis de, papíron igen, de egyre több jel mutat arra, hogy a szabályok csak úgy patópál-féleképpen vannak összecsapva, és ez bizony idővel vissza fog köszönni.

1. A Magyar Orvosi Kamara szerint tarthatatlan az egészségügy helyzete. Az a szerencse, hogy olyan párt, hogy MOK nincsen, ezért nem lehet összekeverni a nyilatkozatot, és nem lehet rájuk vágni a Sorosbérenc stigmát se. Az az orvosi kamara, ahol a legjobb magyar orvosok vannak, és  tökéletesen rálát az egészségügyre (jobban, mint a miniszter, aki papírokat lát, és nem élő képet), és ha azt mondja hogy baj van, akkor baj van. Kérdés, hogy lehet ezt a tízparancsolat-kásler éra alatt eladni. Egy magára valamit is adó ország a saját kamarájának végre hihetne, és lehet, hogy a ráköltött 5% körüli GDP-arányt fel kéne tornázni mondjuk 10%-ra, és akkor talán el lehetne mondani, hogy nem Közel-Ázsiában, hanem mégis csak Európában gyógyulunk. Miközben ez az összeg természetesen messze elmarad az uniós átlagtól, addig előfordul, hogy van, akit egyszerűen nem támogatnak a gyógyulásba, és van egy csomó gyógyszer, amit nem ad alapból mindenkinek az állam (ugye, HPV-oltás...). Ezek olyan dolgok, aminek nem ma, nem holnap, hanem évek múlva lesz eredménye. A világon a legtöbben Magyarországon halnak meg arányaiban a rák miatt az OECD adatai szerint. Valamit nagyon szarul csinálunk, veri a harangot az orvosi kamara, a kormányinfón meg elhangzik, hogy majd nagyot nyernek az önkormányzatin Budapesten, de erről egy szó sincs.... beszarás. 

A múltkor lehetett olvasni újra szegény csávóról, aki alatt kettétört a vidámparki cucc, hogy éppen kilakoltatás fenyegeti őket, mert az édesanyja meló helyett 0-24-be ápolja. Kiakasztó, hogy egy szabálytalanság miatt ide jutó családnak nem segítenek, mert ugye, napról napra tovább lehet tolni a problémákat....

2. Handó Tünde, az OBH elnökhelyettese törvényt módosíttatna azért, hogy ne lehessen őt perelni. A magyar bírói társadalom eléggé megosztott a kérdésben, hogy egyáltalán jogosan van-e ott, ahol van. Ugye, pedig nekik kéne a legjobban ismerni a jogot, és beletörik a bicskájuk. Természetesen ne lennénk itthon, hogyha az ügynek nem lenne politikai vonatkozása, még ha csak annyi is, hogy a kedves hölgy Szájer József felesége, aki mondjuk 10 éve Brüsszelben van, de na, mégis csak kellemetlen lenne, ha a kedves nej buktázna egy nagyot. Ami mindenesetre a színfalakon túl mutat, hogy van egy ilyen gond, az elég para, hogy egy ország a saját bírói rendszerét se tudja normálisan megalkotni, és fenntartani. Az meg még nagyobb, hogy a tetején csücsülő ürge még nagyobb hatalmat, és számonkérhetetlenséget akar. Azt mondjuk megértem, hogy irigylésre méltó Domokos elvtárs pozíciója, csak éppen kevésbé demokratikus.  Az új, közigazgatási bíróságokat éppen visszavonták, de ez inkább tudható az előző cikkben említettek miatti helyezkedésnek, mint tényleges visszavonulásnak.

3. Elég szomorú eset történt, bár már mindenki tudja, hogy elsüllyedt a hajó a Dunán, és sokan meghaltak. Az, hogy a mentés alig halad, az kevésbé emberi hiba, a Duna vízállása 2x nagyobb, mint kéne. Ami viszont furcsa, az a reagálás rá:

- A főpolgármester szerint lehet, hogy nem kéne ennyi  luxushajónak horgonyozni a Dunán, mert elég sűrű a víz, ráadásul a nagy dögökkel veszélyes a manőverezés. Ez eddig miért nem jutott eszébe?

Talán keveset sétálgatott Budapesten, hogy csak most csapott bele a megvilágosodás? Szerencsétlen hajó pont a megvilágosodás előtt egy nappal süllyedt el....

- Hirtelen felülvizsgálnak minden BKV hajót, hogy megfelel-e a szabálynak. Eddig voltak kivételezések?

Ha minden évben van felülvizsgálat, akkor miért éppen most kell megismételni? Januárban más eredmények jöttek ki, mint most?

- A hajósok szerint érlelődött régen a tragédia. Kérdem én, miért nem tettek ellene? Hogy lehet érvényben olyan szabályozás, ami magában hordozhatja egy baleset esélyét? Hol vannak azoknak az embereknek a felmondási papírjai, akiknek jogkörük volt arra, hogy ezt a szabályrendszert kidolgozzák?

Csóri koreaiak, náluk a legutóbbi hajókatasztrófába a kormány bukott bele. Nem is igazán érthetik, hogy itthon ez miért nem így történik. Az elnökük persze nyomás alatt tart minket, hiszen náluk ez elég éles politikai problémát jelent,  és pedig úgy, hogy ott van nekik a kimdzsongun is.

Úgy tűnik, itthon azért, hogy normálisan menjenek a dolgok, ahhoz tragédiának kell történnie. Addig, ameddig nincs semmi baj, addig a kutyát nem érdekli, hogy biztonságban van-e az országban, lényeg, hogy valahogy menjenek a dolgok, aztán lesz valami. Azok, akik ez ellen tehetnének, 9 éve vannak hatalmon, és még az ország fele is elhiszi nekik azt, amit kérdeznek. Én azt kérdezném, hogy 9 év miért nem elég arra, hogy egy normális országot összerakjunk, kéremszépen?!