A hazai közlekedésről

Nemrég jelent meg, hogy hivatalosan is pozíciót kapott Vitézy Dávid, és ezzel felmerült, hogy a közeljövőben milyen változásokra lenne igény a főváros és annak agglomerációját tekintve.

Nos, röviden fogalmazva, sokra.

De ezzel nem csak az agglomeráció, hanem az egész ország így van vele. Vessünk őszintén számot:

A magyar tömegközlekedés jelen pillanatban a hetvenes évek színvonalán mozog. Hiába, hogy az Ikarusok száma lassan lemegy 50% köré országos szinten, azt elég nehéz úgy eladni, mintha elérné a rendszerváltás színvonalát, vagy esetleg fejlődést mutatna azóta.

Nézzük egy élő példát: A vasúti kocsik nagy része a "modernizált" Fecske. Ami azt jelenti, hogy nem fog szétesni, mert amit megevett a rozsda, azokat a részeket lecsiszolták. Egyértelmű, hogy sokat tettek ezek a vasúti kocsik azért, hogy a MÁV versenyképessége elmaradjon a Volánénál.

De vajon melyik éri meg jobban? A Volán, vagy a MÁV?

Erre a kérdésre egyértelmű válasz az, hogy a MÁV a nyertes. Ezt nem én mondom, hanem például a német gazdasági miniszter, aki magyar szemszögből nehezen értelmezhető összeget jelentett be hazájában a vasúti hálózat fejlesztésére. A vasút ugyanis, sokkal nagyobb árut tud mozgatni, sokkal kevesebb üzemanyagköltséggel. És itt nem a hazai mozdonyokra utalok, hanem például a Flirt vonatokra (amelyek amúgy egy harmadosztályú bécsi vagonnak felelnek meg -so sad), amelyek érezhető fejlődést tudnának hozni a közlekedéskultúrában.

Teljesen egyértelmű, hogy az, hogy a hazai vasútnak nem a 100%-a villamosított, az is nagyon komoly kritikát jelent az államnak. Úgy gondolom, hogy ebből látszik, hogy valamit betesznek nyolcadrendű feladatnak, aztán ha tojnak rá, akkor ez az eredménye. Sokkal több gazdasági szereplőt lehetne versenyképesség alapján az országba csábítani, hogyha tökéletes és gyors vasúti összeköttetésünk lenne a környékbeli országokkal. A technológia ugyanis adott: Kínában a vonatok 500-al mennek. Ez azt jelenti, hogy a Győr-Nyíregyháza 400 kilométeres távot 50 perc alatt tenné megy egy ilyen vonat. Ma ehhez kb 6órára van szükség. Ugye, elég gyorsan nyilvánvaló, ha pusztán az adatokat nézzük, hogy kb hatszoros elmaradásban vagyunk jelenleg a világ élvonalától. 2030-ra cél, hogy EU legélhetőbb országai közé kerüljünk, hát van hová fejlődni.

És ez csak vasúti téren. Volánbuszaink közül is rengeteg szorul felúíjtásra. A kisebb falvak között közlekedő "koporsók" igazából a magyar mérnököt dicsérik, és nem a gyenge biztonsági előírásokat. A távolsági buszokon a WC ma is életidegen dolognak számít, ráadásul az internettel felszerelt buszokra a Volánbusz nem tudja kifizetni a szolgáltatás árát, így gyakran az sincs. A pontosság, a dugóban való araszolás, és egyéb problémák mellett ez már mondjuk részletkérdés.

De nézzük Budapestet. Először is, gyorsan le kell szögezni, hogy azért nagy fejlődések történtek a városi közlekedésen belül, de azért messze vagyunk attól, hogy Budapestet XXI. századi városnak nevezzük, már ami a tömegközlekedését jelenti.

  • Itt vannak elsősorban a HÉV-ek problémái. A Gödöllői Hévet a Monarchia idejében építették, és azóta se lett sokkal gyorsabb elődjénél. A HÉV kocsik nagy része valahonnan az NDK-ból származik (lassan többen lesznek azok, akik nem is ismerték ezt az államot azoknál, akik együtt éltek vele), és hát nem igazán EU-konformok. Az említett Gödöllői HÉV és a kettes metró 1970 óta nincs összekötve. Hagyok időt.... 50 éve nem voltunk képesek 50 méter problémát megoldani.
  • A csepeli hév, ahogy Vitézy is látja, borzasztó versenyhátrányban van. Miközben nem csak a kerület, hanem az agglomeráció egyre növekvő lakosait is beszállítja, nagyobb fejlesztés (tavaly volt talpfacsere, éljen!) az elmúlt 50 évben itt sem történt. Nagy szavakkal van beharangozva, hogy leviszik a föld alá, és egyszer talán találkozni fog a szentendrei sorstársával. Ha ez így lesz, akkor lesz egy újabb gerincútvonal Budapest alatt, ezzel a baj, hogy 30 év alatt igazán befejezhettük volna már ezt a projektet.

  • Hasonlóan cserére szorul a főváros buszállománya is. Teljesen száműzni kellene az Ikarusokat, és helyette inkább elektromos járművekkel kellene a gépparkot feltölteni. Ez igaz, hogy nem egy-két éves feladat, de nyugodtan lehetne egy olyan céldátumot adni, hogy 2027-re csak villanybusz fut a főváros útjain. Ez se lehetetlen, csak tenni kell érte.

  • A villamosok cseréje se halasztható: A Kiskörúton, Budapest szívében ma nem közlekedik akadálymentes villamos. Az, hogy ez kurva égő, az egy dolog. Másik, hogy újabb irányt kaphat a csere, és állítólag a Nyugati aluljáró elbontása után a vonalat vissza lehet építeni a Bajcsy-Zsilinszky útra. Két külön projekt, de nagy fejlődés lenne. A hannoveri villamosokat ideje kukázni, és azokat is lecserélni, hiszen ezek a megvételkor is elavultnak számítottak.

    Képtalálat a következőre: „kiskörút villamos”

A kiskörúti villamosok. Látható, hogy nem a rendszerváltás után gyártották őket. Fotó: iho.hu

  • Metró téren évek óta akarják a Kisföldalattit meghosszabbítani, hát lenne is hová, a Mexikói úttól kintebb is van élet. Ahogy a kettes metróról az előbb írtam, úgy a hármas is barátságosan ki lehetne nyújtva a reptértől Dunakesziig. Nem igazán értem, hogy az előbbit nemzetgazdasági szempontból mi nem indokolja? A közvetlen reptéri busz a BKV legsikeresebb húzása volt az elmúlt években, és ez jelezhetné a kormány és a főváros felé, hogy hahó, ki kéne építeni rendesen. Ehelyett mi történik? Felújítás, aminek a hivatalos célja az, hogy elérjük az átadáskori minőséget. Szólok, hogy az 1990-ben volt. 2020-ban 1990-hez viszonyítva újítunk fel.

    Az, hogy új metrókocsit kapunk felújított helyett, az pedig hibás teljesítés, nem is értem, hogy a felelősök miért nincsenek börtönben emiatt? Az újak ugyanis egy olyan szériából valóak, amelyeket az EU-n kívüli Oroszországban se volt hajlandó senki se üzembe helyezni az elavultsága miatt. Az oroszoknál se, pedig azért ők nem finnyásak ilyen tekintetben. 

    A négyes metró se épült ki a Bosnyákig, de igény már most Budaörsig lenne rá. Én értem, hogy drága, dehát a stadion se olcsó. És inkább metró, meg vonat kéne a népnek (és kórházról nem is beszélek!) mint stadion.

A vonat Budapesten belül is jó alternatíva lenne: Bár kevesen tudják, hogy BKK bérlettel ingyenes a városon belül, így is kevesen használják ki, hogy 10 perc alatt lehetne Kelenföldről a Délibe érni. Pedig a régi körvasútrendszer tökéletesen működhetne, fel se kell építeni, csak a megállókat kialakítani hozzá. Úgyhogy, tennivaló van bőven, de vajon tenni is fogunk érte?

Nem csak Budapest az, amiért tenni lehetne közlekedés téren. Viszont elmondható általánosságban, hogy először az országban itt valósulnak meg a dolgok, és utána terjednek el vidéken. És itt ugye, van pár dolog, ami azért kényelmesen megvalósulhatna, legalább a mi életünkben.